fbpx

PNF

Τι είναι η μέθοδος PNF ;

Η μέθοδος PNF άρχισε με την διατύπωση “ιδιοδεκτική διευκόλυνση” και αναπτύχθικε απο τον Dr Herman Kabat και την Maggie Knott στις αρχές του ’40. Το 1954 η Dorothy Voss πρόσθεσε την λέξη “νευρομυική” για να μας δώσει την γνωστή σήμερα Ιδιοδεκτική Νευρομυική Διευκόλυνση (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation – PNF).

PNF μέθοδος παρέμβασης

Η μέθοδος PNF είναι η θεραπευτική μέθοδος της οποίας η κεντρική ιδέα αποβλέπει στη βελτίωση της απάντησης του νευρομυικού μηχανισμού με την κατάλληλη διέγερση των ίδιων και έξω – υποδοχέων. Οι θεραπευτές PNF κατά την εφαρμογή της μεθόδου βασίζονται σε αποδεκτές νευροφυσιολογικές αρχές, στις αρχές του κινητικού ελέγχου και της νευροαναπτυξιακής ακολουθίας καθώς και στις αρχές της κινησιολογίας και της ανάλυσης των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Τα σχήματα κίνησης επιλέγονται πάντοτε με βάση την λειτουργική ικανότητα των ασθενών ενώ οι ειδικές τεχνικές της PNF δίνουν την δυνατότητα στον θεραπευτή να κατευθύνει την θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό την βελτίωση της κινητικής συμπεριφοράς του ασθενούς.

Ποια η φιλοσοφία αυτής της μεθόδου ;

Σύμφωνα με την φιλοσοφία της PNF, κάθε άνθρωπος διαθέτει ενεργειακά αποθέματα τα οποία πρέπει να κινητοποιηθούν τόσο σε φυσικό όσο σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ποιες οι αρχές της PNF ;

Οι αρχές θεραπείας μέσω της PNF προσδιορίζονται από τα ευρήματα της αξιολόγησης του ασθενούς και συνοψίζονται στα παρακάτω:

  1. επανεκπαίδευση λειτουργικών δραστηριοτήτων (ADL’s)
  2. βελτίωση της αισθητικοκινητικής λειτουργίας
  3. ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων του ασθενούς
  4. βελτίωση του νευρομυικού μηχανισμού και της ισορροπίας
  5. προαγωγή των σταδίων του κινητικού ελέγχου ανάλογα με τις δυνατότητες του ασθενούς
  6. μείωση των παθολογικών προτύπων κίνησης
Πού μπορεί να εφαρμοστεί η PNF ;

Η μέθοδος PNF μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας του νευρομυϊκού μηχανισμού σε ότι αφορά νευρολογικά, ορθοπεδικά και τραυματιολογικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η μέθοδος PNF είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη γυναικολογία, γηριατρική και παιδιατρική καθώς και σε κάθε περίπτωση που η θεραπευτική άσκηση αποτελεί επιλογή θεραπείας.(Σάββας Μαυρομούστακος,Αθανάσιος Αδαμίδης Αθήνα 2008)