fbpx

Mulligan

Τι είναι η μέθοδος Mulligan ;

Η μέθοδος Mulligan αποτελεί μια τεχνική στο χώρο του manual therapy και δίνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) μια εμπειρία ανώδυνης κίνηση. Χαρακτηριστικά της Mulligan τεχνικής αποτελούν α) Λίγη θεωρία β) Όχι πολύπλοκα και ειδικά τεστ γ)Απλές τεχνικές δ) Εφαρμογή των τεχνικών από θέσεις φόρτισης ε) Συνδυάζει κινητοποίηση με θεραπευτικούς χειρισμούς.

Μέθοδος παρέμβασης Mulligan

Η ενεργητική κίνηση κατά την εφαρμογή των τεχνικών αποτελεί μια από τις βασικές αρχές στην κινητική μάθηση, εμπεριέχει το πλεονέκτημα της κλειστής κινητικής αλυσίδας, προσφέρει αμοιβαία χαλάρωση των ανταγωνιστών μυών και δίνει κίνητρο στον ασθενή για λειτουργική επανεκπαίδευση. Οι τεχνικές Mulligan είναι ανώδυνες, έχουν άμεσα αποτελέσματα επί μακρόν και διατηρούμενα.

Ποιος ο σκοπός της Mulligan ;

Σκοπός της μεθόδου είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής κινητικότητας και λειτουργίας των αρθρώσεων και των γύρω μαλακών ιστών με τρόπο ανώδυνο.

Πώς βοηθάει η μέθοδος Mulligan ;

Κατά την θεραπεία των ασθενών “η άρθρωση μαθαίνει να μην αποκλίνει κατά την κίνιση της (Mulligan)”. Καταπραΰνεται ένα διαταραγμένο νευρικό σύστημα και τα συμπτώματα που παράγονται από μια νευρομυική ανισορροπία. Οι τεχνικές δεν είναι αποτελεσματικές αν εφαρμοστούν σε χρόνιες καταστάσεις όπου έχουν δημιουργηθεί προσαρμοστικές βραχύνσεις ή όπου υπάρχει σοβαρή παθολογία. Αντενδείκνυται σε μηχανικές δομές πόνου (πχ αρθροπλαστική) ενώ ενδείκνυται σε συνθήκες βιομηχανικού πόνου σε σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η αλλαγή της θέσης της άθρωσης με τα χέρια του θεραπευτή ( επανατοποθέτηση) φαίνεται να είναι καλή θεραπευτική προσέγκιση. Η σωστή ευθυγράμμιση της άρθρωσης θα αναιρούσε τον μη φυσιολογικό περιορισμό και ο ήπιος χειρισμός σε συνδιασμό με την ανώδυνη έναρξη της κίνησης θα μπορούσε γρήγορα να ενεργοποιήσει μια φυσιολογική απάντηση απο το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Κατά συνέπεια έχουμε την διαδικασία της “κινητοποίησεις που επιφέρει αναλγησία (Zusman)”.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε την φύση να θεραπεύσει και μεις βρίσκουμε τι εμποδίζει και το αφαιρούμε.